Science Park | 2020-02-14

Bygg dina nätverk innan du behöver dem

Häromveckan lyssnade jag till Robin Teigland, professor i digitalisering på Chalmers, som just nu bygger upp en Ocean Tech Hub i den sömniga fiskarbyn Peniche längst Portugals kust. Hon berättade om hur hennes son tvingade in henne på en mörk bar full av motorcykelknuttar med argumentet “Du jobbar ju med nätverk mamma” och att de där träffade fantastiska människor. Nästa dag, när hon besökte den lagerlokal i hamnen som hon ville hyra för att starta upp sin hub mötte hon först motstånd. Tills ägarens son dök upp, för det var honom hon hade druckit öl med de där timmarna dagen innan. 

Serendipity. Eller kanske sådant som händer en person som nyfiket bygger relationer med människor omkring sig utan tanke på potentiella framtida värden. 

Själv tror jag mycket på ovan. Men jag tror också på att medvetet bygga nätverk och aktivt säkerställa att när man väl träffar de där andra, de där okända, då går man därifrån med något man inte hade innan. I mitt jobb som grupputvecklare och facilitator utgår jag från forskning om den sociala hjärnan. 

Alla har vi en hjärna. Den tror tyvärr fortfarande att vi lever i flock bredvid en läskig skog och närsomhelst kan bli anfallna av fiender eller blodtörstande rovdjur. Vår hjärna behöver gemenskap, men är samtidigt livrädd för att stöta på en fiende, hamna utanför flocken eller inte ha kontroll. Hjärnan söker sig till det redan bekanta, personer som ser ut som oss själva och tycker ungefär som vi. Är det ett problem? Ja, i alla fall för oss som är intresserade av höga resultat och innovation. För forskningen är också överens om att vi behöver vara olika för att kunna leverera framgångsrika lösningar på komplexa problem.

Därför behöver vi medvetet designa alla våra möten och nätverksträffar. Först och främst behöver vi skapa trygga miljöer. Sedan behöver vi hjälpa konversationen framåt, så att den handlar om det som för deltagarna är viktigt på riktigt. Kanske vilken kompetens vi kan erbjuda varandra, hur vi kan tillföra perspektiv och vad vi kan göra för att samarbeta? En bra start är: Vad brottas du med just nu - och vad kan jag göra för att hjälpa dig?

Anna Gullstrand
gästkrönikör i Videums magasin